Snelle levering | 20 jaar expertise

Hoe lang kan je daglenzen eigenlijk dragen?

lens_insteken_hoelang_dragen

Hoe lang kan je daglenzen eigenlijk dragen?

Hoeveel uur per da kan je daglenzen dragen? Meestal is dit 8 tot 16 uur, de verschillen liggen tussen daglenzen (multi-use) en daglenzen (eenmalig gebruik). We leggen het verschil uit en beantwoorden veelgestelde vragen over daglenzen.

De draagtijd van contactlenzen

Het aantal uur dat je contactlenzen draagt varieert van 8 tot 16 uur per dag. De exacte tijd hangt af van een aantal dingen, zoals hoe goed kan jij contactlenzen verdragen? Heb jij last van droge of gevoelige ogen? Heb jij een goede ooggezondheid?

Als je bijvoorbeeld lange dagen achter een beeldscherm zit (een bekende oorzaak van droge ogen), is het verstandig om een bril bij de hand te hebben. Zo kan jij wanneer jouw ogen droog of geïrriteerd beginnen voelen na een draagtijd van lenzen, ze verwijderen zonder alle middelen van oogcorrectie te verliezen. Praat met jouw oogarts om verwachtingen te stellen over jouw draagtijdtolerantie.

Verwar daily disposable (dagelijks wegwerp) niet met daily wear (dagelijks gebruik)

Een lens voor dagelijks gebruik is een lens die voor het slapengaan moet verwijderd worden, omdat deze door het FDA niet goedgekeurd is voor langdurig 's nachts te dragen. Een dergelijke lens kan afhankelijk van het merk, dagelijks, wekelijks of maandelijks vervangen worden. Kortom een draagschema en een vervangingsschema zijn twee verschillende dingen.

Dagelijkse wegwerplenzen zijn niet altijd voor eenmalig gebruik. Daglenzen die om de twee weken worden weggegooid, zijn ook wegwerplenzen. 'Dagelijks wegwerp' is de specifieke term voor lenzen die dagelijks worden verwijderd en weggegooid.

Wegwerpabare lenzen zijn niet hetzelfde als dagelijks wegwerpbare lenzen, deze hoef je dus niet dagelijks weg te gooien.

Kan ik mijn daglenzen op meerdere dagen een paar uur dragen?

Je kan daglenzen maar één dag dragen, je kan ze niet meer dan één keer gebruiken. Zelfs al draag je jouw lenzen een dag maar een paar uur, moet je ze na dat gebruik nog steeds weggooien en de volgende dag een nieuw paar openen.

Kan je daglenzen schoonmaken?

De samenstelling van daglenzen is dunner en vatbaarder voor bacteriën dan andere lenzen. Het reinigen en desinfecteren van dunne lenzen kan het lensmateriaal aantasten, waardoor ze kapot gaan en scheuren.

Heb je last van droge ogen en wil je niet de volledige dag je wegwerplenzen uittrekken? Dan overleg je dit best eerst even met je oogarts. Ze kunnen bevochtigende oogdruppels aanbevelen voor contactlenzen die je lenzen bevochtigen en de irritaties verlichten van droge ogen.

Hebben daglenzen een houdbaarheidsdatum?

Ja, alle lenzen hebben houdbaarheidsdatum. Op de verpakking van jouw contactlenzen staat wanneer ze verlopen zijn, in welke maand en jaar. In formaat jjjj/mm.

lenzen_schoonmaken_handen
Hoe lang kan je daglenzen dragen

Het is niet aangeraden om contactlenzen te gebruiken die vervallen zijn, hou rekening met de vermelde datum.

Bij correct gebruik van daglenzen, zijn deze lenzen een frisse, comfortabele en handige optie voor oogcorrecties. Wekelijkse en maandelijkse wegwerplenzen zijn herbruikbare lenzen voor dagelijks gebruik. Deze zijn goedkoper maar hebben wel extra onderhoud nodig om jouw contactlenzen elke dag schoon te maken om opnieuw te kunnen gebruiken.