Snelle levering | 20 jaar expertise

Radius lenzen: wat is precies de radius van een contactlens?

Radius lenzen: wat is precies de radius van een contactlens?

Radius lenzen: wat is precies de radius van een contactlens?

De radius van een contactlens heeft alles te maken met de pasvorm van een lens. Wanneer u kijkt naar uw oog dan ziet u een bolling. De radius is de afmeting van de bolling van uw oog. Het beantwoord de vraag: Hoe bol is uw oog? Dit heeft alles te maken met de juiste pasvorm. Lenzen die dezelfde bolling hebben als uw oog passen goed en zitten nog comfortabeler.


Hoe wordt de radius van uw oog gemeten?

Een specialist kan de radius van uw oog meten. Ze meten dan de bolvorm van uw oog. Met speciale instrumenten meten ze vanuit het midden naar de buitenkant van het oog. Dit is de radius. Een ander belangrijk gegeven voor de pasvorm is de diameter. De waarde van uw radius ligt vaak rond de 8.5. Hoe lager uw radius, hoe boller uw oog is.

Radius lenzen controleren voor bestellen

Er zijn verschillende afmetingen en gegevens waar u rekening mee moet houden bij het bestellen van lenzen. Waaronder dus de radius, diameter en sterkte.

Hoe wordt radius aangeduid op de verpakking van lenzen?

De radius van de lens wordt vaak aangeduid als BC of BCR op de verpakking. Dit betekent Basis Curve. Diameter wordt aangeduid als DIA en de sterkte als PWR, Power, SPH, Sphere, Sfeer of SFR.

Hoe weet ik wat mijn radius is?

Wanneer u uw ogen laat opmeten, wordt de radius ook gemeten. U kunt dit dus altijd terugvinden in de meetgegevens van uw specialist. Vraag deze gegevens dus ook op als u hier niet direct bij kunt. Dit kan u helpen bij het uitzoeken van lenzen met de juiste pasvorm.

Mijn radius komt niet overeen met de radius op de verpakking

De radius van uw oog kan op elk punt van uw oog verschillen. Het is maar net hoe het gemeten wordt. Uw oog is namelijk ovaler van vorm. Het kan dus zijn dat een lens met dezelfde radius als uw oog minder comfortabel zit dan een lens die net iets afwijkt van de radius.

Komt de radius niet overeen met die u te horen heeft gekregen van uw opticien? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten kijken mee naar uw oogrecept en helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.