Snelle levering | 20 jaar expertise

Torische lenzen en wat ze voor jou doen

wat zijn torische lenzen?

Torische lenzen en wat ze voor jou doen

Harde lenzen, zachte lenzen, dag-, week- en maandlenzen: zie jij door de bomen het bos nog? Daarnaast heb je ook nog eens lenzen die zijn afgestemd op de specifieke behoefte van jouw ogen. Torische lenzen zijn hier een voorbeeld van. Je gebruikt torische contactlenzen wanneer je last hebt van de oogaandoening astigmatisme. Wat houdt dit precies in, en hoe gaan torische contactlenzen de effecten van deze aandoening tegen? Je leest het in dit artikel!

Wat is astigmatisme precies?

We spreken van astigmatisme wanneer je hoornvlies niet perfect rond is. De kromming van het hoornvlies of de lens zorgt voor een andere lichtbreking in uw oog. Het is dan lastig om scherp te zien. Je kunt vooral moeite hebben met het onderscheiden van kleine details, en verticale lijnen kunnen gekanteld lijken. Torische lenzen zijn zachte lenzen met een cilinder. Deze zijn speciaal bedoeld voor het corrigeren van de afwijking die voortkomt uit astigmatisme. Je kunt zowel torische daglenzen als torische maandlenzen aanschaffen.

Hoe torische lenzen werken

Een torische lens heeft een specifieke vorm, waarmee de eerder genoemde afwijking kan worden gecorrigeerd. De vorm van de torische lens zorgt voor verschillende sterktes van lichtbreking, in zowel verticale als horizontale richting. De sterkte wordt sterker of zwakker, afhankelijk van je hoe met de lens beweegt.

Sommige torische lenzen hebben bepaalde eigenschappen, die door fabrikanten zijn toegevoegd zodat de lenzen goed op hun plek blijven. Denk aan dunne en dikke vlakken, of een bepaalde afvlakking aan de onderkant van de lens. Ook kan het zijn dat de lens iets dikker of zwaarder is. Dit soort elementen zijn belangrijk: wanneer je lens niet helemaal goed zit of verschuift, heeft dit namelijk invloed op je zicht.

biomedics - Torische lenzen

Harde en zachte torische lenzen

Bij ‘gewone’ torische contactlenzen wordt het onderscheid gemaakt tussen harde en zachte lenzen. Harde lenzen blijven over het algemeen beter zitten, maar je hebt vaak wel wat langer nodig om eraan te wennen. Daarnaast zijn ze vaak iets droger en wat kwetsbaarder. Zachte torische lenzen voelen vaak prettiger aan, maar moeten zorgvuldiger worden aangemeten bij de specialist. Zo blijven ze namelijk beter zitten.

Vraag altijd advies aan je specialist!

Natuurlijk is het altijd verstandig om bij een specialist langs te gaan voor je lenzen koopt. Bij torische lenzen is dit echter extra belangrijk! Je moet zeker weten dat de soort lens geschikt is voor je ogen en jouw specifieke behoefte. Weet je precies wat je nodig heeft, dan kun je met een gerust hart online shoppen! Bij Eyelens vind je een

aantrekkelijk assortiment torische lenzen

, die vaak veel goedkoper zijn dan bij de opticien. Bovendien profiteer je ook nog eens van GRATIS verzending!