Gratis verzending bij een bestelling vanaf €60.

5 interessante feitjes over kleuren

5 interessante feitjes over kleuren

5 interessante feitjes over kleuren

In de loop der jaren zul je je vast al eens wat dingen hebben afgevraagd over kleuren. Waarom ziet de één ze wel en de ander niet, en hoe komt het dat we verschillende kleuren zien? In dit blogartikel zetten we vijf interessante feiten over kleuren (en het waarnemen ervan) voor je op een rij.

Feit 1: er zijn miljoenen verschillende kleuren

Je staat in de bouwmarkt om een nieuwe kleur voor je muur uit te zoeken. Je kwam binnen met ‘ik wil groen’, maar dan blijkt het ineens toch iets lastiger te zijn… Wil je grasgroen, appeltjesgroen, pastel, lime, of weer een heel andere tint? Als je ze allemaal naast elkaar legt, kan je oog inderdaad al die tinten van elkaar scheiden. Maar het maakt de keuze niet makkelijker! Als je alle tinten van een kleur meetelt, kom je zo in totaal op miljoenen verschillende kleuren (we hebben ze zelf echter niet nageteld).

kleurenpotloden

Feit 2: zwart en wit zijn officieel geen kleuren

Kleuren waarnemen heeft alles te maken met licht (en de weerkaatsing ervan). Wit is licht, oftewel de aanwezigheid van alle kleuren. Hierdoor wordt wit op zichzelf geen kleur genoemd. Bij zwart is juist sprake van het ontbreken van alle kleuren, waardoor zwart eveneens een non-kleur wordt genoemd. Wanneer je denkt aan grijs, een mengsel tussen zwart en wit, is dit officieel dus ook geen kleur.

Feit 3: niet alle kleuren passen bij jou

Hoe mooi je die oranje trui ook vond, de kleur stond je niet. Hoe kan dat nou? Welke kleuren bij je passen, heeft veelal te maken met de tint van je huid, je haar en je ogen. Sommige mensen worden van oranje heel bleek, terwijl de ander er juist geweldig uitziet. Online zijn er verschillende tests die je kunt uitvoeren om erachter te komen wat voor kleurtype je bent, maar vaak heb je ook zelf (met vallen en opstaan) al ontdekt welke kleuren je écht niet meer moet dragen.

Feit 4: je kunt bruine ogen in blauwe ogen veranderen

Natuurlijk kun je kleurlenzen gebruiken om de kleur van je ogen te veranderen, maar wist je dat je bruine ogen ook kan laten laseren om ze permanent blauw te krijgen? Bruine ogen hebben onder het bruine laagje namelijk een laagje blauw pigment. In Nederland komt het echter niet veel voor dat deze laserbehandeling plaatsvindt.

Feit 5: 1 op de 12 mannen is kleurenblind

Kleurenblindheid komt in verschillende vormen voor. Bij de ene vorm zie je helemaal geen kleuren, en bij de andere vorm zijn het bepaalde kleuren die je minder goed of niet kunt waarnemen. Maar wist je dat het vooral de mannen zijn die te maken krijgen met kleurenblindheid? Eén op de twaalf mannen krijgt te maken met één van de vormen, bij de vrouwen gaat het slechts om 1 op de 200 personen.

Wil je meer lezen? Houd dan ons blog in de gaten, wij komen dikwijls bij je terug met interessante artikelen over oogverzorging en alles wat ermee te maken heeft!