Je hebt het waarschijnlijk als kind al wel eens meegemaakt (als je het je nog herinnert): een oogcontrole. Als volwassene is het verstandig om je ogen minstens één keer per jaar te laten controleren. Je houdt dan niet alleen je sterkte in de gaten, maar er kan ook tijdig geanticipeerd worden op bepaalde omstandigheden. Er zijn namelijk een aantal aandoeningen of afwijkingen die voorkomen of verholpen kunnen worden als ze op tijd worden ontdekt. Hoe gaat een oogcontrole eigenlijk in zijn werk, als je nu direct een opticien binnen zou stappen? Wij schetsen in dit artikel een beeld voor je, zodat je weet wat je kunt verwachten.
Je komt binnen, en dan…
Allereerst ga je met de opticien in gesprek over je huidige situatie. Heb je eventuele klachten? Zo ja, wanneer heb je die en wanneer verdwijnen ze weer? Gebruik je al een bril en/of lenzen, en wat is de laatst bekende sterkte die gemeten is? Na dit overleg gaat de opticien beginnen met een zogenaamde objectieve oogmeting. Dit wordt ook wel een ‘voormeting’ genoemd. De opticien gebruikt hiervoor een autorefractor om een indicatie te krijgen van welke sterkte en cilinderafwijking je hebt. Ook je pupilafstand (PD) wordt hiermee gemeten.
Subjectieve oogcontrole
Omdat de voormeting nooit 100 procent accuraat is, doet de opticien daarna een subjectieve oogmeting. Hiervoor zijn een phoropter en een letterkaart nodig. Je cilindersterkte en de bijbehorende as worden gemeten. Het linker- en rechteroog worden apart gemeten, daarna vindt er een meting plaats met beide ogen open. Na de metingen krijg je vaak een pasbril op die de gemeten sterkte heeft. Zo kun je testen of dit goed klopt. Er kan ook worden gekeken welke leessterkte je hebt. Aan de hand van de resultaten krijg je advies van de opticien, en kun je bijvoorbeeld bespreken waar je op moet letten als je vervolgens een bril of contactlenzen wil gaan dragen. Hoe dan ook, koop nooit zomaar lenzen zonder dat je sterkte is bepaald door een specialist!
Wisselende resultaten?
Het kan zijn dat je bij twee oogmetingen twee verschillende resultaten krijgt. Vaak schelen de sterktes niet extreem veel van elkaar, maar het is toch handig om te weten dat er diverse factoren zijn die invloed kunnen hebben op het resultaat van de oogmeting. De prestaties van uw ogen veranderen gedurende de dag een beetje. Ons bioritme heeft hiermee te maken, maar bijvoorbeeld ook de hormoon- en suikerspiegels of het gebruik van bepaalde medicijnen. Ook kun je het beste een controle laten uitvoeren als je fit en alert bent, en is het belangrijk dat er geen daglicht in de onderzoeksruimte schijnt. Draag je contactlenzen? Deze hebben ook invloed op je visuele prestaties. Het advies is om 24 uur voor je controle geen lenzen te dragen, maar een bril.
Heb je je oogmeting laten uitvoeren en weet je wat je nodig hebt? Bestel dan voordelig je dag- week- of maandlenzen in de shop van Eyelens!