Snelle levering | 20 jaar expertise

Oogcontrole

Oogcontrole

Oogcontrole

Veel lensdragers weten vaak niet hoe belangrijk het is om de ogen jaarlijks te laten controleren. Een oogcontrole is namelijk van groot belang voor de gezondheid en veiligheid van uw ogen. U gaat toch ook elk jaar naar de tandarts om uw tanden te laten controleren?

Aandachtspunten

Een opticien of contactlensspecialist controleert tijdens een oogcontrole op verschillende punten. Er wordt niet alleen gekeken of de sterkte van uw lenzen nog klopt, maar ook de kwaliteit van de lens wordt beoordeeld. Daarnaast wordt er gekeken naar de passing van de lenzen en of er wellicht sprake is van een infectie.

Vervuiling van de lens

Het is erg belangrijk om te controleren of de lens geen beschadigingen aan het oog heeft gegeven. Bij het dragen van zachte lenzen kunnen er namelijk afwijkingen aan het oog ontstaan die in eerste instantie niet worden opgemerkt. Als een zachte lens is vervuild, komt de lens vaster op het oog te zitten en neemt het als het ware de vorm van het oog aan. Hierdoor voel je de lens nauwelijks in het oog zitten nadat je hem hebt in gedaan. Veel lensdragers van zachte lenzen hebben het vaak dus geeneens door dat de lens is vervuild. In tegenstelling tot bij zachte lenzen, hebben lensdragers van harde lenzen het vaak wel meteen door als er iets niet goed is. Dan is de irritatie aan de ogen namelijk duidelijk voelbaar.

Waarom een oogcontrole?

Het jaarlijks controleren van uw ogen is voornamelijk van belang voor de gezondheid van uw ogen. Daarnaast moet een oogcontrole voorkomen dat u bijvoorbeeld blijft doorlopen met een bepaalde lens, terwijl dat soort lens niet goed is voor uw oog. U kan dan worden voorzien van specifieke adviezen om verdere beschadigingen aan het oog te voorkomen.

Hygiëne

Naast een oogcontrole is er nog een aantal zaken dat belangrijk is om te weten als lensdrager. Het belangrijkste is de hygiëne. U moet altijd goed uw handen schoonmaken voordat u uw lenzen in- of uitdoet. Bovendien is het van belang dat de lenshouder goed wordt schoongemaakt. Vervang elke dag de lensvloeistof in de lenshouder en maak uw lenzen goed schoon voordat de lenzen weer in de lenshouder worden opgeborgen.