🛍️ Gratis verzending vanaf €60

Wist je dit al over wimpers?

Wist je dit al over wimpers?

Wist je dit al over wimpers?

Je wimpers: het zijn van die ‘onderdelen’ die je eigenlijk maar voor lief neemt. Als vrouw smeer je er graag mascara op om ze langer te laten lijken, of gebruik je een gereedschap waarmee je ze in de krul zet. Maar wat is eigenlijk de functie van wimpers, en wat kun je er nog méér over te weten komen? In dit artikel zetten we een aantal feitjes voor je op een rij.

De functie

De wimpers, die in rijen op de oogleden groeien, zijn heel tastgevoelig. Ze zorgen ervoor dat stofdeeltjes niet bij je oog kunnen komen, en dan doen ze goed: je hoeft je wimpers maar heel iets aan te raken en je ogen schieten in een reflex dicht. Toch kunnen ze zelf ook best voor overlast zorgen: ze kunnen bijvoorbeeld ingroeien, of je kunt te maken krijgen met ontstoken wimperhaarzakjes.

eyelashes

Wist je dat… wimpers zichzelf vernieuwen?

Net als de haren op je hoofd, vallen wimperharen uit en groeien er vanzelf weer nieuwe aan. Per dag kun je best tot wel vijf wimperharen verliezen. De groeicyclus duurt ongeveer drie maanden. Dat is veel minder lang dan de haren op je hoofd. Deze worden natuurlijk ook een stuk langer. Wimpers groeien bovendien in fases: de actieve groeifase, de overgangsfase en de rustfase. Uiteindelijk groeien ze ongeveer 0,16 millimeter per dag.

Wist je dat… de wimpers van elkaar verschillen?

De wimpers boven je oog zijn veel voller dan die onder je oog. Onder je oog groeien zo’n honderd haartjes, terwijl dat boven je oog wel twee- of driehonderd haartjes kunnen zijn. Bovendien zijn de haartjes in het midden van je ogen veel langer dan aan de zijkanten. De gemiddelde lengte van een wimperhaartje is ongeveer een centimeter.

Naast deze informatie zijn er nog veel meer grappige feitjes over wimpers. Er leven bijvoorbeeld heel kleine mijten in, die stof en vuil van de haartjes verwijderen. Best gek, vind je ook niet?

Je wimpers dragen dus bij aan het beschermen van je ogen, dat is duidelijk. Soms moet je ze echter wel een beetje helpen, door je ogen, je wimpers en het gebied rond je ogen goed te reinigen. Doe dit zoveel mogelijk met steriel materiaal, en reinigingsmiddelen zonder onnodige toevoegingen. Bekijk ons

hygiëne assortiment

om te zien welke producten je veilig kunt gebruiken!